Muistoja televisiosta

Riitta W kertoo:

20.1.2019 Kun telkkari tuli meille

Katsoin ensi kerran televisiota vuonna 1961 kun oltiin kylässä naapurissamme Sippulassa. En muista mikä ohjelma oli, mutta ei ole ihmekään, kun tuosta ajasta on kauan. Tilanne oli muutenkin hämmentävä, kun istuin samanikäisen pojan vieressä katselemassa. Siitä kerrasta jäin koukkuun telkkarin katsomiseen ja samaten äiti jonka kanssa olin siellä kylässä.

Yksi näistä kivoista muistoista on, kun kävimme leikkikaverini Rean kanssa ihan naapurissamme Marineilla katsomassa lastenohjelmia. Leikimme siinä lähistöllä, kun Elma äiti sanoi, että kohta alkaa sirkuspapukaija, tulkaa tytöt katsomaan. Sellainen kutsu oli kiva ja me painettiin tukka putkella heille. Yksi hauskempia oli kun tuli Chaplinin parhaat ja me naurettiin kippurassa lattialla kun se oli niin hauska. Siellä oli myös Marineitten Pekka-poika ja naapureitten muksuja pieni kamari täynnä. En muista juuri koskaan sen jälkeen, että olisi niin naurattanut jokin ohjelma kuin tämä. Nämä taphtumat ajoittuu vuosiin 1961- 1962.

Meillä oli äidin kanssa kova tarve käydä katsomassa telkkaria, mutta kun kotona ei ollut vielä sitä, oli mentävä niitten luo, joilla se jo oli. Monessakin paikassa käytiin, yksi paikka oli aika kaukana meiltä. Ensin sai kahlata umpihangessa ennen kuin päästiin telkkaripaikkaan. Kun ei kummallakaan perheellä ollut puhelinta, menimme yllättäin kylään. Minua hävetti tunkea pieneen kamariin, koin, että ei välttämättä oltu ihan tervetulleita. Kotimainen elokuva oli kuitenkin nähtävä, vaikka olikin vähän epämukava olo. Kerran siellä oli vieraana TV-edustaja heilansa kanssa ”kutemassa” ja juuri hän myi meille telkkarin sitten myöhemmin. Hän tietysti huomasi, että meillä ei ole telkkaria, kun oltiin tuttavien luona sitä katsomassa.Toinen paikka olikin vähän lähempänä ja tiekin oli parempi kulkea. Siellä oli vanhempi pariskunta ja joskus tämä mies oli hieman humalassa ja puhui tuhmia. Mukavia nämä ihmiset yleensä oli.


Näissä kuvissa näkyvä telkkari tuotiin meille keväällä vuonna 1963 tarkempaa aikaa en muista kuin, että se oli huhtikuussa. Telkkari oli kallis siihen aikaan ja kun äiti oli sen itse ostanut, niin ei isä olisi sitä halunnut ollenkaan. Meille se kuitenkin jäi ja yksi innokkaammista katsojista oli Pekka isä.Tämä telkkari oli kotonani aina vuoteen 1984 jolloin vanhemmat ostivat väritelkkarin. Mustavalkoinen oli siis yli 20 vuotta kotonani, melkoinen aika kun kyseessä oli sama Helvar Celerama, joka tuotiin vuonna1963 meille.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Omat kuva-albumini Google kuvat

Joulumuistelmat